47-fuel Cene goriv (od 10.12.2013)
95 oktanski 98/100 oktanski dizel
1,446 € 1,483 € 1,387 €
Sobota, 04 April 2009 10:00

Test: Honda TRX 250 EX

Oceni članek
(0 glasov)

Štirikolesniki - TRX 250Honda TRX 250 EX so športni štirikolesniki. Štirikolesniki so namenjeni izključno zabavi in sproščanju adrenalina po brezpotjih in neprometnih površinah. Štirikolesniki so namenjeni osebam starejšim od 16 let. Štirikolesniki niso primerni za registracijo in zato jih tudi ne smemo voziti po prometnih površinah. Zato za te štirikolesnike ni predpisano kakršnokoli vozniško dovoljenje. Prav tako vam odsvetujemo vožnjo v dvoje, čeprav je ta praktično izvedljiva glede na moč agregata in velikost sedeža, ki jih premorejo ti štirikolesniki.

Besedilo: Aljaž Staniša
Foto: Matjaž Hozjan

Motor:

Na jeklen cevast okvir je vzdolžno vpet 4-takten 229-kubičen agregat z zračnim hlajenjem, ki razvije ravno pravšnjo količino moči, ni brutalen ali težko Štirikolesniki - TRX 250 zadajobvladljiv pri višjih vrtljajih. Z obilico navora in kratkim prestavnim razmerjem se zlahka kosa z vsako strmino. Posebnost tega modela je tudi Hondina SortClutch sklopka - gre za nekakšno dvojno sklopko.Navor pa mu koristi tudi pri speljevanju v klanec na neutrjenih podlagah, kjer lahko spelje z nizkimi vrtljaji in se tako ne zakoplje. Prenos moči na zadnji par koles je speljan preko kardana - dobro s strani vzdrževanja in malce manj prijetno pri obremenitvah, ki nastajajo pri daljših skokih.

Poleg klasične sklopke z upravljanjem na krmilu, je v agregatu nameščena še Štirikolesniki - TRX 250 skokcentrifugalna sklopka, tako motor deluje tudi, če je v prestavi s spuščeno sklopko, kar je zelo razveseljivo za začetnike s težavami pri speljevanju. Za speljevanje je dovolj, da je motor v prestavi in nato brez popuščanja sklopke za premik dodamo le še plin. Zvok agregata je prijeten za uho in nemoteč za okolico.

Vožnja:

Zaradi športne oblike in namena tega štirikolesnika vožnja z njim še daleč ni utrujajoča, kot to lahko pripisujemo njegovim močnejšim tekmecem. Štirikolesniki TRX 250 terenProžne in kvalitetno izdelane plastike, ki znajo brez lomljenja prestati tudi preobrat vozila na bok in vzdržljiv ter zanesljiv motor z minimalnimi stroški vzdrževanja, Prožne in kvalitetno izdelane plastike, ki znajo brez lomljenja prestati tudi preobrat vozila na bok in vzdržljiv ter zanesljiv motor z minimalnimi stroški vzdrževanja, kupcu ponujajo dolgo dobo uporabekupcu ponujajo dolgo dobo uporabe. Ker zakon prepoveduje vožnjo v cestnem prometu, je nadvse dobrodošlo dejstvo, da je štirikolesnik dovolj ozek in lahek, da ga je mogoče spraviti v kombi ali na prikolico. Omenjena ozkost mu ga ovira le pri hitrih in kratkih zavojih, kjer mora voznik prenesti lastno težo v smer zavoja, da se s tem izogne morebitnemu prevračanju. Usklajeno težišče vozila in dovolj zmogljiv agregat z rahlo pomočjo voznika brez težav povzdigneta v zrak prednji par koles in vozilo ostane mirno tudi v takem položaju in prepušča prosto pot domišljiji in izvajanju raznovrstnih trkov. Ampak brez skrbi, ob pospeševanju so prednja kolesa stalno pri tleh.

Mnenje:

Honda TRX 250 za svoj denar ponuja veliko v primerjavi s konkurenco. Če prav ji v svojem razredu konkurira precej tekmecev, jih v marsičem prekaša. Zlasti s kvalitetno izdelavo, dobrimi materiali, ter zanesljivim motorjem.

 

{denvideo http://www.youtube.com/watch?v=plqutDce86A 640}

 

 

Prednosti: - težišče
- motor
- kvalitetni materiali

 

Pomanjkljivosti: - ni homologacije
- ozek

 

 

TEHNIČNI PODATKI:Štirikolesniki - TRX 250 sprednji del

Motor: eno valjni 4T, zračno hlajen
Prostornina: 229 ccm
Zagon: električni
Sklopka: Honda SportClutch™
Menjalnik: nožni 5 stopenjski + vzvratna prestava
Zavore: kolut / kolut
Rezervoar: 10l z 2,6l rezerve
Višina sedeža: 798mm
Teža: 163kg
Dimenzije: 1740/1062/1077 mm
Barva: Rdeča
Pnevmatike spredaj: 22 x 7-10
Pnevmatike zadaj: 22 x 10-9

 

 

Štirikolesniki Honda TRX 250 - slika 1 Štirikolesniki Honda TRX 250 - slika 2 Štirikolesniki Honda TRX 250 - slika 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GENERALNI ZASTOPNIK IN SERVISER:

as_domzale_logo

 

Več prispevkov iz kategorije:
SMC Jumbo 300 »

Za komentiranje se prosim prijavite!

Get Adobe Flash player
Get Adobe Flash player
Get Adobe Flash player
Get Adobe Flash player