47-fuel Cene goriv (od 10.12.2013)
95 oktanski 98/100 oktanski dizel
1,446 € 1,483 € 1,387 €
Torek, 15 Oktober 2013 08:17

HUD v čeladah že prihodnji mesec

Objavljeno v Novice
Oceni članek
(0 glasov)

HUD oz. »Head Up Display« je prikazovalnik, ki se je iz avtomobilske industrije prenesel tudi v motoristični svet, čeprav piloti vojaških letal in helikopterjev uporabljajo podobne prikazovalnike že vrsto let. V motoristični čeladi naj bi voznik tako pridobival podatke o hitrosti, vrtljajih, avtonomiji in še kaj.

Vsaj tako napoveduje eden prvih izdelovalcev tovrstnih zaslonov za motoriste, ki naj bi svoj »Bike HUD« izdelek lansiral na trg že konec prihodnjega meseca. Sistem uporablja prenosno enoto, ki deluje kot vrsta potovalnega računalnika, podatke pa prikazuje ob robu voznikovega vidnega polja znotraj čelade.

Sistem omogoča tri načine delovanja, in sicer enega, namenjenega mestni vožnji, enega potovanju in enega za obisk dirkališča. Mestni način delovanja posreduje informacije kot so hitrost, število vrtljajev, izbrano prestavo in delovaje smernikov. Dirkaški način delovanja s pomočjo GPS enote meri čas kroga in prikazuje najboljše čase, potovalni način pa poleg osnovnih podatkov postreže še z izpisom avtonomije. Predstavljen HUD sistem se lahko namesti na katerikoli motocikel, za napajanje pa uporablja kar njegov akumulator, drugi del enote, ki vsebuje prikazovalnik, pa se lahko namesti na katerekoli preklopne in integralne čelade. Sistem ni brezžičen, tako da obe enoti med seboj povezuje kabel. Cena za sedaj še ni točno določena, a izdelovalec MIST (Motorcycle Information Development Technologies) obljublja, da bo sistem ugodnejši od 500 evrov.

Video

Za komentiranje se prosim prijavite!

Get Adobe Flash player
Get Adobe Flash player
Get Adobe Flash player
Get Adobe Flash player