47-fuel Cene goriv (od 10.12.2013)
95 oktanski 98/100 oktanski dizel
1,446 € 1,483 € 1,387 €
Ponedeljek, 21 Oktober 2013 08:06

Dvojna zmaga za Lavertyja, Sykes okronan za prvaka

Objavljeno v WSBK
Oceni članek
(0 glasov)

V španskem Jerezu je potekala zadnja runda letošnjega Superbike prvenstva. Na zadnjih dveh dirkah je kraljeval irski dirkač Eugene Laverty (Aprilia), ki je obe dirki zaključil na prvem mestu in tako iztržil maksimalni izkupiček točk ter prvenstvo zaključil na drugem mestu v skupnem seštevku. Za razliko od njega se Tom Sykes (Kawasaki) ni potreboval toliko namučiti, saj si je že z uvrstitvijo na tretje mesto zagotovil naslov v skupnem seštevku in tako postal 2013 World Superbike prvak.

Angleški dirkač je prvi po dvajsetih letih, kateremu je uspelo naslov osvojiti s Kawasakijem, hkrati pa je postal tudi tretji Britanec, ki se lahko pohvali z nazivom WSBK prvaka. Poleg njega je to uspelo le še Carlu Fogartyju in Jamesu Toselandu. Sykes je na zadnji dve dirki prišel tako rekoč že z naslovom v žepu, čeprav so teoretične možnosti dopuščale kanček upanja za osvojitev naslova tudi Eugenu Lavertyju in njegovemu moštvenemu kolegu Sylvainu Guintoliju.

Kralj »pola« - Sykes, je tokrat dirko začel iz drugega startnega mesta, saj je prvega osvojil Laverty in tako že nakazal odlično formo tudi na dirki. Po uvodnem krogu je Apriliin dirkač ostal vodilni, Sykesa pa je na tretje mesto izrinil poškodovani Marco Melandri (BMW). Takšen vrstni red vodilnih je ostal nespremenjen do konca dirke, na kateri si je Laverty želel ohraniti možnosti za osvojitev naslova in dokazati, da so se odgovorni pri Aprilii zmotili, ko so njegov sedež na dirkalniku za prihodnjo sezono ponudili Melandriju.

Čeprav je Laverty dejansko vodil celotno dirko, pa je v predzadnjem krogu Melandri pokazal zobe in v šestem zavoju izpeljal napad, na katerega se je dejansko lahko pripravljal celotno dirko. Zaradi tega je zapeljal izven idealne linije in s seboj potegnil tudi Lavertyja, vseeno pa se mu je manever obrestoval, da je prišel na prvo mesto. Laverty mu je vseskozi bil povsem za petami in Irec je v zadnjem zavoju pred ciljno ravnino izvedel spektakularno prehitevanje po zunanji strani, s katerim je ponovno povedel in za dobri dve desetinki prečkal ciljno črto pred Melandrijem, ki je razočaran končal na drugem mestu, poškodovan in otečen gleženj pa ga je prisilil, da je drugo dirko izpustil. Sykes, ki ni več čutil nobenega pravega pritiska, saj je s takšnim razpletom naslov že bil njegov, se je skozi cilj zapeljal na samotnem tretjem mestu, za njim pa sta prvo peterico zaključila še Francoz Sylvain Guintoli in prestopnik in MotoGP prvenstva, Toni Elias (Aprilia).

Z že oddanim oz. pridobljenim naslovom je Kawasakijev dirkač bil razbremenjen skrbi, vendar pa si je, kot se za prvaka spodobi, na vsak način želel zmage na drugi dirki. Odlični Laverty je z najboljšega startnega mesta ponovno najbolje začel dirko, a je že po prvem krogu, po padcu Vittoria Iannuzza ter Frederica Sandija, Sykes izkoristil gnečo ter se prebil na mesto vodilnega. V nadaljevanju dirke je Britanec na Kawasakiju vodil kar nekaj časa, Levarty pa mu je sledil s šestimi desetinkami zaostanka. Za njima sta medsebojno obračunavala Davide Giugliano in Sylvain Guintoli, ki sta se borila za tretje mesto, a je prvi začel popuščati in je tako v petem krogu padel v kremplje Tonija Eliasa. Lavertyju je v nadaljevanju uspelo zmanjševati zaostanek za Syksom, s svojim hitrim tempom pa sta se oba dirkača začela oddaljevati od zasledovalcev. Drugouvrščenemu v skupnem seštevku je nato uspelo dohiteti Syksa, odločilno prehitevanje na dirki pa je Ircu omogočilo, da je prišel do svoje druge zmage v tem dnevu in devete skupno. Z dvema sekundama zaostanka si je Sykes zagotovil drugo mesto, na samotnem tretjem pa je dirko zaključil Guintoli. Vse boljši Toni Elias je dirko končal na četrtem mestu, kot peti pa je ciljno črto prečkal Chaz Davies (BMW).

S skupno 447osvojenimi točkami je Tom Sykes (Kawasaki) zasluženo dvignil v zrak naslov WSBK prvaka 2013, drugo mesto je s 424 točkami pripadlo Eugene Lavertyju (Aprilia), ki v prihodnji sezoni ne bo več vozil za to znamko, tretje pa je osvojil sedaj njegov nekdanji moštveni kolega, Sylvain Guintoli (Aprilia), ki je uspel zbrati 402 točki.

 

Rezultati – Jerez 2013 (1. dirka):

1. E. Laverty Aprilia 36'00.919

2. M. Melandri BMW + 0.218

3. T. Sykes Kawasaki + 6.681

4. S. Guintoli Aprilia + 9.327

5. T. Elias Aprilia + 20.446

6. D. Giugliano Aprilia + 27.633

7. C. Davies BMW + 28.621

8. L. Camier Suzuki + 29.548

9. X. Forés Ducati + 29.964

10. M. Aitchison Kawasaki + 36.981

 

Rezultati – Jerez 2013 (2. dirka):

1. E. Laverty Aprilia 36'05.989

2. T. Sykes Kawasaki + 2.711

3. S. Guintoli Aprilia + 5.710

4. T. Elias Aprilia + 15.509

5. C. Davies BMW + 21.830

6. L. Camier Suzuki + 26.558

7. L. Lanzi Ducati + 30.840

8. J. Cluzel Suzuki + 33.056

9. M. Aitchison Kawasaki + 36.299

10. D. Giugliano Aprilia + 40.867

Za komentiranje se prosim prijavite!

Get Adobe Flash player
Get Adobe Flash player
Get Adobe Flash player
Get Adobe Flash player